Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf Juli 2022

Op 22 februari jl., heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken een voorgenomen wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) gepubliceerd. De wijzigingen betreffen onder andere een aantal verbeteringen ten behoeve van de brandveiligheid. Zo is bijvoorbeeld aangegeven rookmelders ook te gaan verplichten voor bestaande woningbouw. Dat zou dus betekenen dat met ingang van 1 juli 2022 de rookmelders in alle bestaande woningbouw geplaatst dienen te zijn!

Deze voorgenomen wetswijziging betekent een belangrijke verbetering voor de brandveiligheid in Nederland. Daarnaast heeft het ook een flinke impact op het beleid, de bedrijfsvoering en het budget van bijvoorbeeld de woningcorporaties, verenigingen van eigenaren (VvE’s),  (vakantie) woning verhuurders maar ook alle particuliere woning bezitters in Nederland.

De verwachting is dat het voorstel eind 2020 definitief goedgekeurd wordt en dat de rookmelders per 1 Juli 2022 in bestaande bouw geplaatst dienen te zijn.

Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten.

  • Aanwezigheid rookmelder op iedere bouwlaag voor bestaande bouw.
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.
  • Er dienen vrijloopdrangers te worden toegepast bij woningtoegangsdeuren die alleen dichtvallen indien brand is gedetecteerd. Dit geldt voor nieuwe woongebouwen, en bij verbouw en transformatie (functiewijziging).
  • De verantwoordelijkheid voor de specifieke zorgplicht voor de bouwwerkinstallatie wordt expliciet toegewezen aan de eigenaar van het bouwwerk.

Omdat tijd snel voorbij gaat en het zomaar 1 Juli 2022 is lanceert Stichting Inspectie & Veiligheid Maatschappelijk Vastgoed (IVMV), ruim van te voren drie complete pakketten voor brandveiligheid in woningen.

Een basispakket, Premium-pakket en Premium-Pluspakket

Daarbij leveren en installeren wij drie optische rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat, net zo lang als de levensduur van de rookmelder. Nooit meer op ongelegen momenten batterijen vervangen. Gaat de melder op zolder af, dan is dit ook in de huiskamer te horen, aangezien de melders draadloos gekoppeld zijn. Ook is een gekoppelde CO Koolmonoxide melder inbegrepen. De melders worden door ons geïnstalleerd en op elkaar ingeregeld.

Verder worden twee 2 Liter schuim vetblussers geïnstalleerd op cruciale punten in de woning. Dit alles is inbegrepen in de pakket prijs.

Een basispakket is er al vanaf € 299,00 Inclusief 21% BTW.

Heeft u een vakantiepark, appartementencomplex, e.d. dan kunnen per gebouw of object speciale prijsafspraken worden gemaakt.

Neem eens contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!