IVMV & Duurzaam!

Afbeelding van Klaus-Uwe Gerhardt via Pixabay


Zoals tegenwoordig de meeste mensen, houdt ook het team van IVMV zich druk bezig met het thema verduurzamen. Zowel particulieren als bedrijven krijgen namelijk te maken met steeds hogere energiekosten. In dit artikel interview ik Marcel Schuurman, voorzitter raad van bestuur bij de Stichting Inspectie & Veiligheid Maatschappelijk Vastgoed. (www.veiligheidvolgensplan.nl)

De Stichting draait dus om inspectie en veiligheid. Maar daarbij zullen de meeste mensen toch niet zo gauw aan verduurzaming denken?

Marcel: “Dat klopt. Veel mensen weten niet dat IVMV heel breed georiënteerd is. Zo richten wij ons in de eerste plaats op allerlei veiligheidssystemen en -middelen, zoals camerabewakingssystemen, slimme deurbellen, inbraak-meldsystemen, brandmeldsystemen, vluchtweg- en noodverlichting, AED, EHBO-koffers en blusmiddelen. Veel systemen zijn ook aangesloten op ons  IoT platform Sqippa (Internet of Things), waardoor wij op een hele andere manier kunnen anticiperen op storingen en onderhoud dan installateurs. Een hele duurzame manier van werken.

Maar aangezien wij ook NEN-3140 elektra inspecties verrichten, komen we vaak in aanraking met elektrische installaties die we verbeteren of opnieuw aanleggen. In het verlengde daarvan ligt ook de aanleg van zonnepanelen, infrarood-warmtepanelen en laadinrichtingen voor elektrische voertuigen.”

Dat heeft dus toch veel met elkaar te maken. Wat kan IVMV dan concreet betekenen voor de verduurzaming van woningen en bedrijven in Haulerwijk en omgeving?

Marcel: “Daar geen woon- of bedrijfssituatie hetzelfde is, verzorgen wij een duurzaamheidsplan op maat voor ieder pand. Waarbij we tevens de veiligheid niet uit het oog verliezen. Naar aanleiding van de laatste energie jaarafrekening en de persoonlijke wensen van de woning of bedrijfseigenaar stellen wij een verduurzamingsplan op maat samen. Daarbij kan dan worden gedacht aan zonnepanelen, waarbij we een advies geven hoeveel en waar de zonnecellen het beste kunnen worden aangebracht. Een andere veel uitgevoerde investering die in het verlengde van zonnepanelen ligt, is het gebruik van infrarood-warmtepanelen.”

Waarom ligt een infrarood-paneel in het verlengde van zonnepanelen?

Marcel: “Dat is een goede vraag. Aangezien de gasprijzen momenteel extreem hoog zijn, is het logisch zo min mogelijk gas te gebruiken. Met zonnepanelen op het dak, kan voldoende stroom worden opgewekt voor de bestaande elektra-verbruikers in het pand, maar ook voor extra verbruik, zoals deze warmtepanelen.”

Wat is dat precies voor verwarming?

Marcel: “Infrarood-panelen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk aan te brengen, en behoren tot de elektrische verwarmingen. Ze gebruiken de nieuwe infrarood-technologie om efficiënt de ruimte te verwarmen, waardoor je op je elektriciteitsverbruik bespaart tot maar liefst 50 procent in vergelijking met een conventionele verwarming. Dit werkt volgens het principe van de zon. Zoals de zon de aarde verwarmt, verwarmt een infrarood-paneel de objecten in de kamer. Zo’n verwarming straalt lange warmtegolven uit welke we C-straling noemen. De infrarode warmtestralen zijn gelijk aan de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke Uv-stralen. De verwarming wordt daardoor als zeer comfortabel ervaren. Je voelt direct de aangename warmte op je huid.”

Wat zou ik in mijn eigen huis of bedrijf aan deze verwarming kunnen hebben? Een gewone Cv heb ik immers al.

Marcel:  “De Cv-installatie willen we met de hoge kosten van gas natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. In het zomerseizoen wordt de installatie sowieso vaak alleen maar gebruikt voor de warmwatervoorziening. De aanschaf van infrarood-warmtepanelen hoeft dan ook nog niet meteen een afscheid te betekenen van de Cv. De panelen kunnen aan je plafond of wand worden opgehangen. Daarbij passen ze eigenlijk in iedere ruimte. Ze zijn erg plat en op ieder formaat te bestellen. Voor woningen en kantoren kun je ook denken aan een mooi fotopaneel. Het is net een decoratief schilderij, maar geeft daarnaast ook heerlijke warmtestralen af. Voor de badkamer zijn panelen in de vorm van een handdoekenrek te bestellen, en voor loodsen hebben we andere infrarood-oplossingen, in industrieel formaat. Ook dit voorstel maakt IVMV voor uw woning of bedrijf geheel op maat.”

Wat kost het maken van zo’n duurzaamheidsvoorstel voor mijn woning of bedrijf?

Marcel: “Het maken van een duurzaamheidsvoorstel is altijd vrijblijvend, deze werkwijze is de kracht van onze stichting. Zoals gezegd, iedere woning of bedrijf is anders en wij leveren maatwerk. Ook ontzorgen wij de cliënt op administratief gebied, zoals de investeringsaftrek, subsidies e.d.”

Wat zou je de mensen in Haulerwijk en omgeving tot slot nog willen zeggen?

Marcel: “Neem eens contact op voor verduurzaming of beveiliging van uw woning of bedrijf. Graag komen we eerst eens voor een gesprek en schouw op locatie.”

Maryssa Schuurman