Veilig en volgens plan naar buiten!

Wanneer je op vakantie in een hotel of andere accommodatie verblijft, dan hangt er op de hotelkamer of op de gang een ontruimingsplattegrond die aangeeft hoe je bij een brand of andere calamiteit zo snel mogelijk buitenkomt.

Beroepsmatig heb ik natuurlijk een interesse en fascinatie voor deze plattegronden. Altijd weer verken ik de vluchtweg aan de hand van de tekening en kijk of dit ook inderdaad de kortste route naar buiten is of dat er wellicht iets over het hoofd is gezien en er toch nog een kortere route is.

Ik kan me voorstellen dat lang niet iedereen dergelijke tekeningen gaat bestuderen, laat staan gaat kijken wat nu écht de kortste vluchtroute naar buiten is. Toch is dat precies waar deze plattegronden voor zijn bedoeld. Vooraf op een rustig moment bekijken hoe je snel naar buiten zou kunnen vluchten. Het is dan ook een hardnekkig misverstand dat de tekeningen bedoeld zijn als route kaart naar buiten tijdens een calamiteit, daar is ten tijde van paniek en vluchten geen tijd meer voor.

IVMV onderhoudt allerhande veiligheidssystemen in gebouwen met een bijeenkomstfunctie, logeerfunctie, in de gezondheidszorg etc.  Ook voor deze klanten maken wij ontruimingsplattegronden.

Uit ervaring weet ik dat het lastig is om je op basis van een 2D tekening goed te oriënteren in een pand waar je misschien nog nooit bent geweest.  Daarom onderscheiden wij ons door een tekening in zowel 2D als 3D op te maken. Op deze manier is de oriëntatie veel gemakkelijker en wordt de plattegrond sneller bekeken, aangezien we allemaal visueel zijn ingesteld. Ook wordt de vluchtroute daardoor gemakkelijker begrepen en onthouden.

Gedurende enkele jaren werken wij samen met Derryl Bacas van Tech Eye. Derryl is een technisch tekenaar, bedreven in de Werktuigbouwkundige Installatietechniek en BIM. Hierdoor heeft hij een goed idee over wat van belang is in een ontruimingsplattegrond en hoe deze op de meest overzichtelijke manier kan worden weergegeven. De plattegronden maakt hij met de programma’s Autocad en Revit.

Wij komen altijd eerst op locatie kijken voor een intake, dat is altijd beter dan alleen het werken vanaf een bestaande plattegrond of bouwtekening.  De praktijk is vaak anders dan de theorie. Na de intake ontvangt de klant een all-in voorstel met de locatie van de plattegronden. Bij een opdracht worden de plattegronden dan afgeleverd en compleet gemonteerd op A3 formaat in een klick-lijst.

Jaarlijks controleren wij bij ons onderhoudsbezoek of de plattegronden nog steeds in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.  Indien nodig worden er dan weer wijzigingen aangebracht.

Ik kan iedereen aanmoedigen de tekeningen te bekijken als je in een pand komt waar je niet bekend bent. Het kan je leven redden!